Az Oakley vezető sportszemüveggyártó, és ebben a műfajban az egyik legjobb minőséget nyújtja. Oakley-termék vásárlása esetén természetesen mindenki biztos akar lenni abban, hogy nem hamisítványt vásárol, különösen online vásárlás esetén. Ezen útmutató segítségével mostantól könnyedén megkülönböztetheti a hamisítványokat az eredeti Oakley-napszemüvegektől.

1 Minőség első látásra

Ha egy új Oakley-szemüveget fog a kezében, érezhető a minősége. A zsanéroknak elég szilárdaknak kell lenniük, a szárakon levő nyomatok pedig közelebbről megnézve is kiváló minőségűek.

Hogyan ismerd fel az eredeti Oakley napszemüvegeket

2 Ellenőrizze a csomag tartalmát

A legtöbb Oakley-napszemüveg a következő tartozékokkal együtt érkezik:

Kiskereskedelmi csomagolás
Az új Oakley-napszemüvegek védjeggyel ellátott kiskereskedelmi csomagolásban vannak. Figyelmesen ellenőrizze a csomagoláson levő képeket és nyomatokat: ezeknek meg kell egyezniük az Oakley hivatalos képeivel és nyomataival. A csomag tartalmazza az összes gyártási információt, többek között a gyártó adatait, a vonalkódot, a modell nevét, valamint a keret és a lencse leírását. A csomagon levő minden információnak meg kell egyeznie a napszemüvegen levő adatokkal.

Tok és törlőkendő
Az eredeti Oakley-termékekhez mindig kiváló minőségű kemény tok vagy mikroszálas tasak is tartozik. Általában mindkettőn megtalálható az Oakley-logó, azonban a logó hiánya nem feltétlenül jelenti azt, hogy hamisítványt tart a kezében. A kemény tok általában törlőkendőt is tartalmaz. A tasak esetében azonban nem mellékelnek törlőkendőt azon egyszerű oknál fogva, hogy a mikroszálas tasak törlőkendőként használható. Mindig ellenőrizze a tok vagy a tasak minőségét: ha olcsónak tűnik, próbáljon egyéb árulkodó jeleket is találni arra vonatkozóan, hogy hamisítvánnyal van-e dolga.

Dokumentáció
Napjainkban a legtöbb dizájnermárka csomagolása tartalmaz egy eredetiségigazolást, egy jótállási tanúsítványt vagy ehhez hasonló dokumentumot. Az Oakley eredetiségigazolása kinyitva nagyobb méretű, és a dokumentum mindkét oldalának tetején egy „O” betű található. Ez a tanúsítvány valószínűleg a legegyértelműbb jele annak, hogy eredeti Oakley-terméket vásárolt. Javasoljuk, hogy olvassa el a dokumentumot: az elgépelések vagy a formai hibák hamisítványra utalhatnak. 

Hogyan ismerd fel az eredeti Oakley napszemüvegeket csomagolás

3 Az Oakley-logó megléte

Az eredeti Oakley-logó több helyen megjelenik, többek között a szárakon vagy a csomagoláson is.

Tok vagy tasak
Az „O” szimbólum általában a kemény tok tetején, vagy a tasak sarkára varrva jelenik meg.

Szárak
Az Oakley-logó megjelenik a szárakon, és két változata van: keretbe illesztett „O” szimbólum vagy „Oakley” felirat. Ellenőrizze, hogy az „O” betű formája azonos legyen a hivatalos logó formájával. Ha fel van festve a keretre, netán teljes egészében hiányzik, elég valószínű, hogy nem eredeti Oakley-terméket tart a kezében.

Hogyan ismerd fel az eredeti Oakley napszemüvegeket márkajelzés

how to spot authentic vs fake oakley sunglasses

4 Ellenőrizze a szárakat

Fogja meg a szemüveget, és nézze meg közelebbről. A bal szár belső fele tartalmazza a modellnevet, a szemüveg számát és a méretet.  Ezeknek mind egyezniük kell a csomagon levő információkkal. Ezenkívül pedig mindenfajta furcsaság – például elgépelések, hiba a betűméretben vagy a karaktertérközben – hamisítványra utalhat.

A legtöbb műanyagból készült Oakley-keret előre festett műanyagból készül. Ez azt jelenti, hogy ha eltöri a keretet, a műanyag belső színének meg kell egyeznie a külső színnel. Ez azonban nem érvényes teljes egészében minden Oakley-termékre, mivel a keretek más anyagokból is készülhetnek. 

Hogyan ismerd fel az eredeti Oakley napszemüvegeket márkajelzés

5 Ellenőrizze a lencséket

Gravírozás
Nem minden Oakley-napszemüveg lencséje van ellátva gravírozással (ami lehet egy szó vagy egy minta), de néhány modell igen. Azért említjük meg ezt mégis, mert megtörténhet, hogy olyan modellt vásárol, amelynek a lencséjén a vásárló számára ismeretlen mintázat található, ami elbizonytalaníthatja az embert.

Bizonyos termékek esetében az „Oakley” szó az orrpapucsok mellett található gravírozva. A Polarized vagy Prizm védjegyeket tartalmazó modellek esetében a fenti szavak nagybetűkkel, az egyik lencsébe gravírozva jelennek meg. Ezenkívül az Oakley néha különleges modelleket tesz közzé, amint tette például az emlőrák tudatosítása érdekében a szalaggal.

Matrica
A Ray-Ban-termékekhez hasonlóan, ha az Oakley-szemüveg lencséjén egy matrica található, nagy valószínűséggel hamisítványról van szó. Ugyanakkor viszont ismerni kell a különbséget a matrica és a „P” jelzéssel ellátott statikusan tapadó matrica között, amelyet az Oakley a polarizált lencsékkel ellátott termékein helyez el. Ezek azonban nem öntapadó matricák, amelyeket ragasztóanyag segítségével helyeznek el a hamisítványok lencséin.

Hogyan ismerd fel az eredeti Oakley napszemüvegeket márkajelzés

Vegye figyelembe, hogy ez az útmutató nem garantálja a termékek eredetiségét, és hogy az Oakley módosíthatja a gyártási folyamatait. Változás esetén azonban frissíteni fogjuk az útmutatót, hogy vásárlóink mindig naprakészek lehessenek! Nézd meg az Oakley kollekcióját az eyerim webshopjában és próbáld fel őket a Magic Mirror segítségével.