30.4.2020 3820 megtekintés 3 perc olvasás

Tanuld meg hogyan kell olvasni a dioptriás receptet

A sok szám és furcsa név megértése a kulcsa az egésznek. A dioptriás szemüveg vásárlásához online csak néhány percre lesz szükséges, receptedre és egy számítógépre vagy telefonra.

A recept olvasása bonyolultnak és nehezen mérthetőnek tűnhet. Azért vagyunk itt, hogy megtanítsuk az alapokat, szóval vágjunk is bele.

TANULD MEG AZ OD ÉS OS JELENTÉSÉT

Az OD jelentése  ‘oculus dextrus’, ami latinul a jobb szem. Az OS jelentése ‘oculus sinister’, ami a bal szem. Néhány orvos azonban speciális formátumokat használ, amin nem szerepel az OD és OS. Egyszerűen csak van egy jobb és bal szem oszlop, vagy csak J és B jelölés.

TUDD MEG MI AZ A SPH

Az SPH (vagy simán S) a szféra rövidítése. A szféra egy szám, amely meghatározza a lencse "erősségét". Közvetlenül mellette lesz egy + (távollátás) vagy - (rövidlátás). Minél nagyobb a szám, látásod annál nagyon javításra szorul.

Nem szabad elfelejtenünk megemlíteni, hogy ha a szféra mellett van egy = jel, az megegyezik a - jellel. 

Tanuld meg, hogyan kell olvasni a szemészed receptjét, dioptriás szemüvegek online, eyerim blog

OSZLOPOK AZ ASZTIGMATIZMUSNAK

Egyszer már kifejtettük, hogy mi az az asztigmatizmus ebben a cikkben. Az asztigmatizmus gyakran előfordul, ha rövidlátó vagy távollátó vagy. Amennyiben neked is van, a CYL és AXIS oszlopokban ki lesznek töltve az értékeid. Ha ezek az oszlopok üresek, akkor neked nincs asztigmatizmusod. (juhééé)

A CYL (vagy ZYL) a cilinderre vonatkozik, amely leírja, hogy mennyire lapos a szemed.

Tanuld meg, hogyan kell olvasni a szemészed receptjét, dioptriás szemüvegek online, cilinder és fok
Az AXIS (vagy A, ACH) az asztigmatizmus tájolását vagy fokát jelöli. Ez az érték 1 és 180 fok között lehet.

Tanuld meg, hogyan kell olvasni a szemészed receptjét, dioptriás szemüvegek online, cilinder és fok

ADDÍCIÓ ERŐSSÉGE

Az ADD meghatározza az addíció erősségét, vagy egyszerűen azt, hogy az olvasáshoz vagy munkához van szükséged szemüvegre. Ebben az oszlopban szintén fel lesz tüntetve, hogy progresszív, bifokális vagy multifokális szemüvegre van szükséged.

Ha továbbra sem vagy biztos abban, hogy jól értelmezed-e a dioptriás recepted, vedd fel a kapcsolatot az ügyfélszolgálatunkkal, szívesen segítenek az adatok helyes megadásában.

Tanuld meg, hogyan kell olvasni a szemészed receptjét, dioptriás szemüvegek online, addíciós erősség, multifokális lencsék

TUDD MEG MI AZ A PD

A PD érték kulcsfontosságú a szemüveg online rendelésekor. A PD (pupilla távolság) az egyik szem pupillájának középpontja és a másik szemed középpontja közötti távolságot jelenti milliméterben kifejezve. Amennyiben a recepted nem tartalmazza ezt az értéket, nincs okod az aggodalomra. Készítettünk egy egyszerű útmutatót, hogyan tudod megmérni a PD értéked otthon vagy használhatod az online eszközünket is. Szükséges lesz egy bankkártyára (vagy bármi egyébre) és egy kamerára (web vagy telefon).

Tanuld meg, hogyan kell olvasni a szemészed receptjét, dioptriás szemüvegek online, pupilla távolság

Remélhetőleg tanultál valamit és úgy tudod értelmezni a recepted, mint egy (kis) profi. Most már elkezdheted a szezont egy új dioptriás szemüveggel az eyerim webshopjából és megoszthatod a tudásodat barátaiddal.

Branislav

Az eyerim társalapítója vagyok - minden ami brandinghez és UX-hez kapcsolódik, az én napi asztalom. Szeretem a sportot és filozófát kombinálni - mindig van egy-két könyv az asztalomon közel az edzőtermi belépőmhöz. Utálom a galambokat és a szemüveget. Pedig az orvos azt mondta, viselnem kéne.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
5 ok, amiért az interneten kellene dioptriás szemüveget vásárolni

Lehet, hogy kétségeid vannak az online szemüveg vásárlással kapcsolatban, de legalább olvasd el a következő 5 okot. Hátha meggyőzünk téged.

eyerim collection: Az új kedvenc szemüvegeid

Az eyerim elkészült az új minőségi és megfizethető szemüveg-kollekciójával. Az eyerim collection megérkezett, szóval nézzük is meg, hogy miről van szó.

Könnyen követhető útmutató a síszemüveg tisztításához, hogy azt egy szezonnál tovább is használhassa

Mindössze pár lépésre van attól, hogy elsajátítsa síszemüvegének ápolási módszereit. Ha egy szezonnál tovább használná, a megfelelő tisztítás létfontosságú.

VÉLEMÉNYEK