A szemüveg megfelelő ápolását nem szabad elhanyagolni. A megfelelő szemüveg megtalálása sok időbe telik: olyan keret, szín vagy minta kell, amely tökéletesen igazodik a stílusodhoz és az elvárásaidhoz. Úgyhogy ha végre megtaláltad „az igazit”, figyelj arra, hogy minél tovább használhasd! Foltok, ujjlenyomatok, karcolások, homályos lencse... Bemutatunk néhány hasznos szokást, amelyek révén eredményesen léphetsz fel a fentiekkel szemben, és sokáig kiélvezheted a szemüvegedet.

1 Használd mindkét kezedet

Számoljunk együtt: hányszor is vetted le a szemüvegedet mindkét kezedet használva? Nos, ez egy valóban nehezen elhagyható káros szokás, de ha mindkét kezedet használod, a szárak sokáig erősen és megfelelően beigazítva maradnak. Ha megszokod, hogy így vedd le a szemüvegedet, sokkal kevesebb időt kell az optikusnál töltened, hogy meghúzzák a csavarokat a laza kereten.

how to take care of your eyeglasses tom fordHa fel akarod tolni a szemüveget az orrodon, akkor se csak egy ujjal told fel a lencsefoglalatot. Ez nyomást fejt ki az orrpapucsokra, és az egész keretet gyengíti. Itt is két kézzel állítsd a szemüvegedet a megfelelő pozícióba.

how to take care of your eyeglasses frame

2 Ne viseld a szemüveget a fejtetődön

Hol van a szemüvegem!?” – Elhangzott-e már a szádból ez a mondat úgy, hogy hamar kiderült, hogy a szemüvegedet feltoltad a fejtetőre? Ezt a szokást is abba kellene hagynod. Nemcsak az a probléma, hogy leeshet a fejedről, és könnyen megsérülhet, hanem a keret elveszítheti a formáját és a szilárdságát.

how to take care of your glasses

3 Ha éppen nem viseled a szemüvegedet, figyelj oda a megfelelő tárolásra

A szemüvegtok mindig legyen kéznél. Amikor leveszed a szemüvegedet, tedd a tokba – így nemcsak a portól és a szennyeződésektől véded, hanem a karcolásoktól és az eltöréstől is.

Szinte minden márka eredeti szemüvegtokot is ad a szemüveggel. A masszív vagy merev tokok vagy akár a mikroszálas tasakok (például az Oakley sportszemüvegei esetében) mindegyike azt a célt szolgálja, hogy épen tartsa a szemüveget. A legkisebb porszemcse, az apró karcolások vagy foltok is rontanak a tökéletes látáson. Tegyél meg tehát mindent a szemüveg lehető legjobb védelme érdekében.
how to take care of your eyeglasses case

4 Használj megfelelő törlőkendőt

Új szemüveg vásárlásakor általában a csomag része egy törlőkendő is. Manapság minden hivatalos gyártó magas minőségű mikroszálas anyagokat használ, de az optikusnál vagy a patikában hagyományos törlőkendő is található.

Alaposan fontold meg, hogy milyen anyagú törlőkendőt használsz. Soha ne használd a ruhád ujját, zsebkendőt vagy papírt a lencse tisztítására – ezek az anyagok texturált felületűek, és könnyedén megkarcolhatják a lencsét.

how to take care of your eyeglasses cleaning cloth

5 Öblítés – spray – tisztítás – ismétlés

A következőképpen tisztítsd a szemüveget: a kezedben tartva öblítsd le a lencséket vízzel, mielőtt nekifognál a tisztításhoz. Ellenkező esetben a száraz lencsére ragadt porszemcsék és szennyeződések könnyedén megkarcolhatják a lencsét. Ha valamilyen tisztítószert szeretnél használni víz helyett, kizárólag erre a célra szánt spray-t használj.

Ezután hagyd a levegőn megszáradni a szemüveget. Ezzel elkerülheted, hogy por vagy szennyeződés kerüljön a lencsére. Egy másik (gyorsabb) megoldás, ha a törlőkendővel finoman áttörlöd a lencse mindkét oldalát.

A folyamatot naponta ismételd meg. Így szemüveged sokáig tökéletes állapotban marad, és nem fárasztod a szemedet azzal, hogy foltok, por vagy egyéb, oda nem tartozó anyag között próbáljon látni is valamit.

how to take care of your glasses cleaning process

6 Mondj búcsút a párásodásnak

Ismerősen hangzik? Gyönyörű téli idő van kint, de te nem látod a párás szemüveged miatt. Bemész egy kávézóba melegedni, de ismét nem látsz semmit. A szemüvegek legidegesítőbb tulajdonsága kétségtelenül az, hogy hideg időben folyamatosan párásodnak. Viszont mi van akkor, ha azt mondjuk, mindez másként is lehet?

Praktikus Anti-fog spray-nk hatékony a szemüvegek bármilyen jellegű párásodásával szemben. Mindössze annyit kell tenned, hogy egyenletesen felviszed a tiszta lencsére, majd egy ronggyal fényesre törlöd. Válassz kapható tanúsított szemüvegeink közül, majd válaszd a lehetőséget, mellyel mindössze 1990 Ft-ért hozzáadhatod az Anti-fog spray-t a kosaradhoz. Élvezd a problémamentes látást időjárástól függetlenül.

Anti-fog spray eyerim

Bár a megfelelő szemüvegápolás rendkívül fontos, és sokáig jó állapotban őrzi meg a szemüveget, fontos arra is figyelni, hogy mikor van szükség új szemüvegre. Ha szemfáradtságot tapasztalsz olvasás vagy számítógépes munka közben, vagy hamarabb fárad a szemed, ha közeli vagy távoli tárgyakat nézel, ideje elmenni egy szemészhez.