18.9.2019 17529 megtekintés 4 perc olvasás

Hogyan kell ápolni a szemüveget?

A szemüveg megfelelő ápolását nem szabad elhanyagolni. A megfelelő szemüveg megtalálása sok időbe telik: olyan keret, szín vagy minta kell, amely tökéletesen igazodik a stílusodhoz és az elvárásaidhoz. Úgyhogy ha végre megtaláltad „az igazit”, figyelj arra, hogy minél tovább használhasd! Foltok, ujjlenyomatok, karcolások, homályos lencse... Bemutatunk néhány hasznos szokást, amelyek révén eredményesen léphetsz fel a fentiekkel szemben, és sokáig kiélvezheted a szemüvegedet.

1 Használd mindkét kezedet

Számoljunk együtt: hányszor is vetted le a szemüvegedet mindkét kezedet használva? Nos, ez egy valóban nehezen elhagyható káros szokás, de ha mindkét kezedet használod, a szárak sokáig erősen és megfelelően beigazítva maradnak. Ha megszokod, hogy így vedd le a szemüvegedet, sokkal kevesebb időt kell az optikusnál töltened, hogy meghúzzák a csavarokat a laza kereten.

how to take care of your eyeglasses tom fordHa fel akarod tolni a szemüveget az orrodon, akkor se csak egy ujjal told fel a lencsefoglalatot. Ez nyomást fejt ki az orrpapucsokra, és az egész keretet gyengíti. Itt is két kézzel állítsd a szemüvegedet a megfelelő pozícióba.

how to take care of your eyeglasses frame

2 Ne viseld a szemüveget a fejtetődön

Hol van a szemüvegem!?” – Elhangzott-e már a szádból ez a mondat úgy, hogy hamar kiderült, hogy a szemüvegedet feltoltad a fejtetőre? Ezt a szokást is abba kellene hagynod. Nemcsak az a probléma, hogy leeshet a fejedről, és könnyen megsérülhet, hanem a keret elveszítheti a formáját és a szilárdságát.

how to take care of your glasses

3 Ha éppen nem viseled a szemüvegedet, figyelj oda a megfelelő tárolásra

A szemüvegtok mindig legyen kéznél. Amikor leveszed a szemüvegedet, tedd a tokba – így nemcsak a portól és a szennyeződésektől véded, hanem a karcolásoktól és az eltöréstől is.

Szinte minden márka eredeti szemüvegtokot is ad a szemüveggel. A masszív vagy merev tokok vagy akár a mikroszálas tasakok (például az Oakley sportszemüvegei esetében) mindegyike azt a célt szolgálja, hogy épen tartsa a szemüveget. A legkisebb porszemcse, az apró karcolások vagy foltok is rontanak a tökéletes látáson. Tegyél meg tehát mindent a szemüveg lehető legjobb védelme érdekében.
how to take care of your eyeglasses case

4 Használj megfelelő törlőkendőt

Új szemüveg vásárlásakor általában a csomag része egy törlőkendő is. Manapság minden hivatalos gyártó magas minőségű mikroszálas anyagokat használ, de az optikusnál vagy a patikában hagyományos törlőkendő is található.

Alaposan fontold meg, hogy milyen anyagú törlőkendőt használsz. Soha ne használd a ruhád ujját, zsebkendőt vagy papírt a lencse tisztítására – ezek az anyagok texturált felületűek, és könnyedén megkarcolhatják a lencsét.

how to take care of your eyeglasses cleaning cloth

5 Öblítés – spray – tisztítás – ismétlés

A következőképpen tisztítsd a szemüveget: a kezedben tartva öblítsd le a lencséket vízzel, mielőtt nekifognál a tisztításhoz. Ellenkező esetben a száraz lencsére ragadt porszemcsék és szennyeződések könnyedén megkarcolhatják a lencsét. Ha valamilyen tisztítószert szeretnél használni víz helyett, kizárólag erre a célra szánt spray-t használj.

Ezután hagyd a levegőn megszáradni a szemüveget. Ezzel elkerülheted, hogy por vagy szennyeződés kerüljön a lencsére. Egy másik (gyorsabb) megoldás, ha a törlőkendővel finoman áttörlöd a lencse mindkét oldalát.

A folyamatot naponta ismételd meg. Így szemüveged sokáig tökéletes állapotban marad, és nem fárasztod a szemedet azzal, hogy foltok, por vagy egyéb, oda nem tartozó anyag között próbáljon látni is valamit.

how to take care of your glasses cleaning process

Bár a megfelelő szemüvegápolás rendkívül fontos, és sokáig jó állapotban őrzi meg a szemüveget, fontos arra is figyelni, hogy mikor van szükség új szemüvegre. Ha szemfáradtságot tapasztalsz olvasás vagy számítógépes munka közben, vagy hamarabb fárad a szemed, ha közeli vagy távoli tárgyakat nézel, ideje elmenni egy szemészhez. 

Andrea

Egyike vagyok a társalapítóknak. Erősségem a tartalomkészítés és közösségi média. Perverzül vonzódom a flamingókhoz és az utazáshoz. A legtöbb kreatív ötletem hosszú-hosszú hegyi vándorlások után születik és rajongok a művészetekért és fényképezésért.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
eyerim insider: Irodai sorozat 3. rész

Hiányzott már az irodai sorozatunk? Hivatalosan is visszatértünk és ezentúl nem is fogunk már olyan sok időre eltűnni. Csatlakozz hozzánk és ismerd meg az eyerim egy újabb részét!

Valentin-napi ajándékkatalógus - ajándékozzon felejthetetlent

Ünnepelje szerelmét egy tökéletes, maradandó ajándékkal! Válasszon napszemüveget vagy dioptriás szemüveget Valentin-napi ajándékkatalógusunkból, és adjon neki felejthetetlen ajándékot.

4 A Leggyakoribb Arcformák - Melyik a tiéd?

Készülj fel a nyárra a Nyári Arcforma Kalauzunk segítségével és válaszd ki magadnak a legjobb szemüvegeket életed végéig.

VÉLEMÉNYEK