Üdvözöljük Go. Explore. See. Tekintse meg. című videosorozatunkban. Csatlakozzon hozzánk, és fedezze fel bolygónk szépségét, miközben vizuálisan a világ számos tájára elkalauzoljuk. Legelső epizódunkban a jelenkori Isztambulba, Törökország fővárosába tarthat velünk.

Isztambult a nyugati világ a kétarcú város, illetve a Kelet kapuja néven is ismeri, és Törökország legnagyobb városa. Hatalmas területe az európai és ázsiai kontinensek partjait egyaránt érinti. Az Ázsiába utazók gyakran megszakítják útjukat a város kedvéért. Iránt átszelő utunkról hazafelé tartva úgy döntöttünk, hogy tartunk egy nap szünetet ebben a városban, mielőtt visszarepülnénk Európába, és egyúttal felfedezzük ennek a varázslatos helynek az utcáit.

 

Mikor és hol?

Ezen gyönyörű városba leginkább tavasszal érdemes ellátogatni. A kellemes meleg és a jóleső tavaszi szellő fogja elkísérni az aprócska utcákon tett sétái közben, ahogy a teaházas alkalmaknál, és a zöld parkokban eltöltött pihentető délutánjai során is.

Az egyik legszebb hely, ahová ellátogattunk, a Sultanahmet tér volt. Bámuljon el a múzeummá alakított Hagia Sophia mecset szépségén, vagy csodálja meg a Kék Mecsetet, amely az egyik személyes kedvencem lett az út során. Tisztán emlékszem, hogy a hideg is kirázott minket, amikor mindenfelől hallottuk az imára hívást. Csak üljön le az illatos fűre tradicionális török teát kóstolgatva, nézzen körbe, és élvezze ezt a látványt órákon át.

go explore see turkey istanbul eyeweargo explore see travelling with eyerim

Ha inkább a vásárlás érdekli, mindenképpen látogassa meg a legnagyobb helyi bazárt, annak apró átjáróival együtt. Itt mindent megtalál, ami csak eszébe juthat: az ékszerektől a szőnyegekig, a teáktól a fűszerekig. Élvezze ki ezt a vásárlási élményt teljes mértékben. A helyi árusokkal való üzletelés igen szórakoztató, és alkudozni is igencsak szeretnek.

Ha viszont a nagy bazárt túl zajosnak és zsúfoltnak találja, pihenhet egyet a Gülhane parkban, amely közvetlenül a városközpont felett található. Beszéljen a helybéliekkel, élvezze a lélegzetelállító kilátást, és adja át magát a pillanatnak. Hihetetlen kilátás nyílik erről a helyről: egy kontinens a bal, míg egy másik a jobb oldalon, és mindkettő mindössze pár percnyi utazási távolságra.

go explore see turkey istanbul eyeweargo explore see turkey istanbul eyeweargo explore see turkey istanbul eyewear
Ne hagyja ki a Galata hidat sem, Isztambul egyik világhírű jelképét. A híd a helyiek kedvenc helyei közé tartozik, akik itt minden reggel hatalmas tömegekben halásznak. Egyik oldalán egy bazár, míg a másikon halpiac található, ahol egy helyi különlegességet is kipróbálhat. Meglepő módon nem kebabról, hanem hagyományos sült halról van szó, cipóban. Ha eléri a piac közepét, szálljon hajóra (amely a városban a tömegközlekedés bevett módja), utazzon át a fenséges Boszporusz csatornán, és jusson el a város ázsiai részére mindössze néhány perc alatt.

Isztambul egyértelműen a kedvenc európai úticéljaink között foglal helyet. Megunhatatlan hangulatát többek között az egész városban megtalálható hegyes csúcsú minaretek, illetve kupolák adják. Ez a bűbájos város a helyiek vendégszeretetével egyetemben egyszerűen bejut a bőre alá, és minden egyes újabb látogatásakor egyre jobban szeretne majd újabb alkalommal ellátogatni ide.

Bízunk benne, hogy Go. Explore. See. sorozatunk mai epizódjában legalább egy töredékét át tudtuk adni azon letaglózó hangulatnak, amelyet Isztambul kínál. A következő hónap során Santorini görögországi szigetének romantikus utcáin teszünk önnel egy virtuális sétát, és együtt fogjuk felfedezni azok összetéveszthetetlen kék-fehér házait. Hamarosan találkozunk!