A fényvisszaverődés, sötétség, rossz időjárási viszonyok, közvetlen fény, a ködös környezet és sok más tényező jelentősen gyengíti a látást. A megfelelő szemüveg megoldást nyújt minderre, nagyszerű kiegészítő a volán mögött és növeli a biztonságot.

A vezetéshez való szemüveg nem csak egy kiegészítő, hanem egy eszköz amely segíti a sofőrt. Számos speciális szemüveg létezik, például sötétben való vezetésre vagy ködös időben való vezetéshez.

1. A KERET: A perifériás látás számít

A keret fontos a szemüveg kiválasztásakor, mivel a nagy keretek zavarják a perifériás látást és növelik a balesetek kockázatát. A nagy lencsékkel és vékony szárral ellátott keretek (például az Aviator vagy Mike az eyerim collection-ből) jó választás vásárláskor. Kellően védik a szemet az erős fénytől és nem zavarják az említett perifériás látást.

szemüvegek, eyerim collection, model MIKE, Szemüveg vezetéshez, eyerim blognapszemüveg, Ray-Ban Aviator Gradient, Szemüveg vezetéshez, eyerim blog

2. A LENCSÉK SZÍNE:  A kontraszt növelése és a láthatóság javítása érdekében

A lencsék színe ugyan annyira fontos, mint a keret. A nem megfelelően kiválasztott szín zavarhatja a látást és csökkentheti a vizuális kontrasztot. A sötét lencsék (különösen a tükröződő lencsék) nem alkalmasak felhős időben vagy gyenge fényviszonyok között történő vezetéshez - minél sötétebbek a lencsék, annál kisebb százalékban jut át rajta a fény. A nem megfelelő lencsék másik példája a kék és rózsaszín, mivel torzíthatják a színek megjelenését viselés közben. Ellenkezőleg, a sofőr számára az ideális szín a szürke és barna (polarizált), mivel semlegesek és kevésbé torzítják a színeket. Számos szemüveg melyet éjszakai vezetésre terveztek (vagy gyenge fényviszonyokhoz), sárgás vagy borostyán színű, mivel így javítják a színek kontrasztját és felbontását.

Színátmenetes lencsék

Egy másik választás lehet a színátmenetes lencsével ellátott szemüveg, mivel jobb látást biztosítanak az úttestre (elsötétíti a világos égboltot, míg a műszerekre való rálátást nem befolyásolja)

Szemüveg vezetéshez, szemüveg sofőröknek, sofőr, szemüveg, napszemüveg, eyerim blog

3. DIOPTRIÁS LENCSÉK: Hogy minden apróságot észrevegyél

• Dioptriás napszemüvegek: A szemüvegek cserélgetése?

Nincs rá szükség. Ha dioptriás szemüveget viselsz, de vezetés közben lecseréled napszemüvegre, a dioptriás napszemüveg lehet a tökéletes választás számodra. A dioptriás napszemüveg kombinálja a látás javítását és az UV védelmet. Kombinálja a napszemüveg és dioptriás szemüveg tulajdonságait egy szemüvegben. Egy szemüveggel megoldhatod a látáskorrekciót és a kellemetlen napsugarak által okozott problémákat.

• Multifokális szemüveg: Éles látás minden távolságra

A multifokális (progresszív) lencsék kombinálják mind a távollátást, mind a rövidlátást. A multifokális lencsék nagy előnye az észrevehetetlen átmenet a közeli és távoli látást segítő lencsék között anélkül, hogy szemüveget kelljen cserélned. Egyidejűleg biztosít éles látást távolra és közelre, ami jelentősen növeli a vezetés biztonságát.

4. KÜLÖNLEGES LENCSE TULAJDONSÁGOK: Adj extra tulajdonságokat szemüvegednek

• Polarizált lencsék

A polarizált lencse kiváló választás vezetéshez, mivel ez a speciális réteg blokkolja a visszaverődő napfényt mely elvakíthat vezetés közben. Akár a dioptriás szemüveghez is választhatsz polarizációs réteget.

• Tükröződésmentes bevonat
Az éjszakai vezetéshez nagy segítség lehet a tükröződésgátló réteg is, amely kiküszöböli a tükröződést és villogó fényeket, valamint növeli a kontrasztot és és csökkenti a szem fáradtságát. A tükröződésmentes lencse másik nagy előnye, hogy ellenáll a szennyeződéseknek így kevesebb tisztítást igényel. Egyébként, ez a bevonat minden eyerim collection modellhez választható.

Szemüveg vezetéshez, dioptriás szemüveg, fotokróm réteg, polarizált szemüveg, tükröződésmentes lencse bevonat, eyerim blog

Reméljük, hogy ezekkel a tippekkel nemcsak a szemüveg könnyebb kiválasztásához, hanem a vezetés közbeni tiszta látáshoz és biztonsághoz is hozzájárulunk.  Az eyerim webshopjában rengeteg szemüveget találsz, melyek tökéletes kiegészítők utazáshoz - nemcsak a látásod egészsége, hanem a volán mögötti nagyobb biztonság és mindenekelőtt a maximális biztonság érdekében. Jó utat!​​​​​​​