25.2.2020 17935 megtekintés 4 perc olvasás

TESZT - ASZTIGMATIZMUSOD VAN?

Néhány hónappal ezelőtt a 6 leggyakoribb szemészeti problémáról írtunk. Most pedig szeretnénk részletesebben is írni az egyikről - beszéljünk az ASZTIGMATIZMUSRÓL. Ugyan ez a szembetegség a látás-, valamint a részletek és a kontrasztok érzékelésében okoz romlást, sokszor észre sem veszik az érintettek, hogy rendelkeznek ezzel a problémával. Nézzük meg, hogy mi is az asztigmatizmus.

Mi is az asztigmatizmus?

Az asztigmatizmus gyakran egyéb látásproblémákkal társul – ilyen például a közel- vagy távollátás - és homályos látást eredményez. Akkor jelentkezik, ha a szaruhártya vagy a lencsék görbülete nem szabályos alakú. Ennek eredményeképpen a látás távolságtól függetlenül homályossá válik, ami pedig fejfájáshoz, valamint a szem diszkomfort érzéséhez vezethet.

Diagnózis

Kövesd a következő 4 lépést és tudd meg, hogy van-e asztigmatizmusod. 

1) Vedd le a szemüveged. Ha kontaktlencsét viselsz, akkor hagyd a szemedben őket. 
2) Csukd be vagy takard le az egyik szemed.
3) Légy legalább 35 centiméter távolságra a képernyődtől.
4) Nézd meg a képeket.

ELSŐ TESZT

Hogyan állapítják meg az asztigmatizmust 1. online teszt szemészeti probléma eyerim

EREDMÉNYEK

Hogyan állapítják meg az asztigmatizmust 1. online teszt szemészeti probléma eyerim

Amennyiben a szemeid egészségesek vagy megfelelően vannak korrigálva, akkor éles kontrasztokkal rendelkező koncentrikus köröket kellene látnod. Ha inkább szürkés árnyalatokat látsz fekete és fehér helyett, de azt legalább egységesen mindenhol, akkor érdemes lehet elmenned egy szemészhez. Amennyiben az egész egy egységes szürkeségnek tűnik, akkor tényleg el kellene menned egy szemészhez.

MÁSODIK TESZT

Hogyan állapítják meg az asztigmatizmust 2. online teszt szemészeti probléma eyerim

Ha néhány vonalat sötétebbnek vagy vékonyabbnak látsz a többitől, akkor látogass meg egy szemészt minél hamarabb. 

MEGJEGYZÉS: Ne diagnosztizáld önmagad ezek alapján. Menj el egy szemészhez, hogy megfelelő és pontos diagnózist tudjon felállítani.

Kezelése

A szemészed felírhat olyan szemüveget vagy kontaktlencsét, amely a szembe jutó fény irányának befolyásolásával képes az asztigmatizmus korrigálására. Az eyerim biztosítani tudja ezeket a speciális lencséket a  dioptriás szemüvegedhez - csak írd be a cilindered adatait (cilinder és tengely), amelyet megtalálhatsz a szemészeti-recepteden. A másik megoldás egy nem-invazív eljárás, amely során a páciens egy speciális kemény kontaktlencsét visel, amely lassan megváltoztatja a szaruhártya alakját. Ezen kívül lehetséges kezelni az asztigmatizmust lézeres műtét segítségével is, de ez egy meglehetősen drága procedúra.

Az asztigmatizmus gyógyítható - lézeres műtéttel, speciális kontaktlencsével és dioptriás szemüveggel is. Amikor eyerim webshopjában vásárolsz dioptriás szemüveget a kezelésére, akkor ne felejtsd el megadni a szemeid cilinder és tengely adatait. Amennyiben kérdésed lenne, bátran keresd meg az ügyfélszolgálatunkat, ahol örömmel fognak segíteni neked. Végül, de nem utolsó sorban pedig ne felejtsetek el évente legalább egyszer egy látogatást tenni egy szemésznél.

Martin

Mindig is arra vágytam, hogy minél több helyre eljuthassak, és minél több emberrel, kultúrával és ízléssel találkozhassak. Az eyerim megalapítása ezt megnehezítette, úgyhogy mostanában rengeteget olvasok. Nemrégiben megmásztam a Kilimandzsárót, a következő csúcs pedig az Aconcangua lesz. Az eyerimmel még magasabbra szeretnék törni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
A legjobb keretek. A szemüvegek evolúciója

A szemüvegek praktikussága és kivitele sokat javult az elmúlt évszázadok során. De mennyire jól ismeri a történelmüket? Jöjjön, és tanulja meg velünk.

Hogyan válasszunk vezetéshez szemüveget

Tudtad, hogy a legtöbb balesetet a sofőr gyenge látása okozza? A megfelelő szemüveg választás kellemesebbé és biztonságosabbá teszi a vezetést.

Milyen napszemüveg talál az arcformájához - OVÁLIS ARC

Előfordult már, hogy hosszú órákat töltött azzal, hogy vajon melyik napszemüveg illik az arcformájához a legjobban? Az arcformájához illő napszemüveggel lenyűgöző megjelenést tudhat magáénak! Tudta, hogy könnyen meghatározhatja, hogy melyik napszemüveg illik leginkább az arcformájához? Ha nem, akkor ma szerencséje van! Tekintse meg heti útmutatónkat, amelyben elmagyarázzuk, hogy milyen arcformához milyen szemüveg talál. Ovális arcformájúak, figyelem!

VÉLEMÉNYEK