Az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint, 50%-unknak dioptriás szemüvegre lesz szüksége 2050-ben. Manapság a kínai középiskolák végzőseinek 80%-a visel szemüveget. A legfőbb oka az idő, melyet képernyőnk előtt töltünk és nem a szabadban.  Megkérdeztünk egy szemészt és egy optometristát erről. Ezt a rövid listát állították össze azokról a szokásokról, amelyek segítenek megtartani a szemed egészségét.

Minden nap a közeli tárgyakra fókuszálunk szemünkkel. Naponta több, mint 11 órát töltünk a kijelzők előtt és ez a szám folyamatosan növekszik (4 évvel ezelőtt ez mindössze 9 óra volt naponta). A probléma az, hogy így hosszú távon elveszítjük a távoli látásunk élességét. A szemeink izmai kénytelenek folyamatosan a közeli tárgyakra fókuszálni, anélkül, hogy pihentetnénk őket, így ez myopiához (rövidlátás) vezethet. Ellenkező esetben, a kültéri környezet tele van különböző távolságra lévő tárgyakkal. A szemünk így természetesen mozgást végezhet. Ezt otthon is megteheted.

1.   Gyakorold a 20-20-20-as szabályt

Ha számítógépen dolgozol, de akár olvasás közben is, nézz minden 20 percben, 20 másodpercig egy 20 láb (körülbelül 6 méter) távolságra található tárgyra. Ez a tökéletes távolság arra, hogy a szemeink izmai megpihenhessenek és nem kell fókuszálniuk.

2.   Menj el a képernyőtől

Az egészséges távolság a képernyőtől 70 cm. Próbáld meg elkerülni, hogy térdeden tartsd a laptopod munka közben. Ezenkívül a térden tartott laptop melegíti az intim területeket, így növeli a meddőséget a férfiaknál. Azt javasoljuk, hogy használj kék fény elleni szemüveget. A működéséről itt olvashatsz.

3.   Válttogasd a képernyő betekintési szögét

Egyenesítsd ki a tested, csukd be a szemed és pihentesd. A tekinteted egy kissé lejjebb ereszkedik. A képernyődnek ebben a pozícióban kellene lennie, hogy egy kicsit feljebbről lásd. Ha az ágyból nézel filmeket, a szemizmok aránytalanul megfeszülnek. Ez vonatkozik a szeretteinkkel való csevegésre a mobiltelefonunkon, minden szokatlan helyzetben, mely valljuk be elég gyakori. Ezért legalább azok, akik napi több, mint 3 órát dolgoznak számítógépen, fontolják meg a monitor vásárlását. A nyaki gerinced szintén köszönetet mond majd.

dioptriás szemüveg, dioptria, WHO, statisztikai, szemorvos, optometrista, kék fény védelem, monitor szemüveg, hogyan működik, 20-20-20 szabály, egészség, tiszta látás, szem gyakorlat, szem gimnasztika

4.   Állítsd be a képernyő fényerejét és kontrasztját

A képernyő fényerejének meg kell felelnie a környezethez. Kerüld a sötétben való filmnézést és a hunyorgást a sötét kijelzőre a napsütésben. A szemeid hajlamosak összetéveszteni a színeket, ha keverednek. Ezért a kontraszt növelését javasoljuk. Ha este sokáig dolgozol a számítógépen, állíts be melegebb színeket, melyek barátságosabbak a szemnek.

5.   Világítsd be a szobát

Amikor sötétben olvasol, túlságosan megerőlteted a szemeidet és, mint minden izom a testünkben, túlterheléskor elgyengülnek. Csak adj nekik időt arra, hogy pihenjenek és minden rendben lesz. Viszont, ha megszokod, hogy sötétben olvasol, néhány év múlva cserben hagyhatnak, ahogy a legjobb sportolókat is cserben hagyhatják az izmai.

A látásromlás másik fő oka a mesterséges kék fény kibocsátása a digitális eszközökből és képernyőkből

Miután több órát dolgozunk képernyő előtt, fejfájástól szenvedünk, problémáink lehetnek az elalvással, szemfájdalmat tapasztalunk, valamint a száraz szem szindróma is tapasztalható. Amikor a képernyőre nézünk, 60%-al kevesebbet pislogunk a megszokottnál és homályos lehet a látásunk.

6.   Viselj monitor szemüveget kék fény elleni védelemmel

Ha új dioptriás szemüveg vásárlását tervezed, mindenképp válassz hozzá kék fény elleni védelmet. Jelentősen csökkenti a látáskárosodást, és javítja az alvást, valamint a koncentrációt. Többet is megtudhatsz arról, hogy hogyan működik a kék fény elleni védelem itt.

dioptriás szemüveg, dioptria, WHO, statisztikai, szemorvos, optometrista, kék fény védelem, monitor szemüveg, hogyan működik, 20-20-20 szabály, egészség, tiszta látás, szem gyakorlat, szem gimnasztika

7.   Használj mesterséges könnyeket (= szemcseppet)

Amikor a képernyőre nézünk, elfelejtünk pislogni és a szemünk kiszárad. Percenként legalább 15 és 30 közötti alkalommal kellene pislognunk. Amikor valami fókuszálunk, például olvasás közben, mindössze 3 vagy 5 alkalommal pislogunk egy perc alatt. Az interneten vannak olyan alkalmazások, amelyek számolják és figyelmeztetnek a pislogásra. Az offline emberek számára ott vannak szemcseppek. Orvosa, optometristája vagy gyógyszerésze majd javasolni fogja az idéális márkát.

8.   Használj szemüveget a kontaktlencse helyett

A kontaktlencsék nagy segítség sportoláshoz és a mindennapi tevékenységekhez. Sokaknak kényelmesebb, mint a szemüveg. A szemészek aronban azt javasolják, hogy naponta legalább pár órára cserélje le szemüvegre. A kontaktlencsék viselése esetén a szemgolyónk nem úgy lélegzik, ahogyan kellene. A nem megfelelő minőségű kontaktlencsék nem biztosítanak elég oxigént és ennek a hiánya a szaruhártya neovaszkularizációját okozhatja. A szaruhártyának oxigénre van szüksége és az erek túlburjánzásával kompenzálja az oxigénfelvételt. Rosszabb esetben ez zavarhatja a látást. Ha egész nap kontaktlencsét viselsz, nézz mélyen a tükörbe és ellenőrizd, hogy nem nem látsz-e vörös ereket.

2 évente legalább egyszeri alkalommal látogasd meg a szemészed. Nem szükséges, hogy akut problémák jelentkezzenek, mivel ezek olyan különböző módon jelenhetnek meg, mint a hajhullás vagy fokozott alvás igény. Az allergiásoknak, magas vérnyomásban vagy cukorbetegségben szenvedőknek még ennél is gyakrabban, évente legalább egyszer meg kell látogatni szemészüket. Végülis a látás vizsgálata és bemérése az orvosnál ingyenes, a biztosító fizeti.